Bayrak

CEP FORUM  

Geri Dön   CEP FORUM > GSM SERVİS BÖLÜMÜ > Tamir Eğitim Bölümü > Temel Elektronik Dersleri

Konu Araçları
Eski 22-04-2006, 23:59   #1
GSM Servisi

tolgahanbrs Kullanıcısının Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006
Kan Grubum: 0 Rh+
Thumbs up bord üzerinde smd parçaları nasıl takılır ve çıkarılır?

mrb arkadaşlar ben cep telefonları tamiri konusunda acamiyim.bana
yada bilmeyen arkadaşlara yada bu mesleğe yeni başlamış arkadaşalara cep telefonu bordu üzerinde smd parçaları flaş,entekre gibi parçaların sökümü ve en öemlisi sökülen parçanın nasıl ve ne şekilde kısa devre yapmadan takılmasını aynı zamanda kalıplama işini detaylı bir şekilde anlatılabilecek ustalardan yardım istiyorum.anlatabilecek arkadaşlara şimdiden tşkür ediyorum.sizi kolay gelsin.
tolgahanbrs isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 23-04-2006, 00:50   #2
GSM Servisi

x-flash Kullanıcısının Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2005
Mekan: bilginin ulaşab
Kan Grubum: 0 Rh+ Telefonum: nokia 6630

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tolgahanbrs
mrb arkadaşlar ben cep telefonları tamiri konusunda acamiyim.bana
yada bilmeyen arkadaşlara yada bu mesleğe yeni başlamış arkadaşalara cep telefonu bordu üzerinde smd parçaları flaş,entekre gibi parçaların sökümü ve en öemlisi sökülen parçanın nasıl ve ne şekilde kısa devre yapmadan takılmasını aynı zamanda kalıplama işini detaylı bir şekilde anlatılabilecek ustalardan yardım istiyorum.anlatabilecek arkadaşlara şimdiden tşkür ediyorum.sizi kolay gelsin.
kardeş anlatmasına insan anlatırda (aklına bir şey gelmesin) anlatmakla olmuyor en azından bir kaç kere entegrenin sökumunu vede takmasını gözunle gormen gerekiyor yoksa bu iş dışarıdan gorunduğu gibi kolay değil........Bence eğer bu işe yeni başladıysan hemen tamir kısımlarına pek dokunmamaya bak,,,yoksa telefonu susturabilirsin....Bunu senin için diyorum kardeş tekrar diyorum aklına bir şey gelmesin bu yazdıklarım seni rencide edecek gibi gelmesin sana çunku bende bu işe yeni başlarken az telefon bozmadım....ki hemen hemen herkesin başına gelebilecek bir olay bu çok dikkatli olman gerekir........Saygılar...:330: :330: :330: :330: :330: :330: :330: :330: :330: :330: :330: :330: :330:
x-flash isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 23-04-2006, 01:11   #3
GSM Servisi

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fikretulas
kardeş anlatmasına insan anlatırda (aklına bir şey gelmesin) anlatmakla olmuyor en azından bir kaç kere entegrenin sökumunu vede takmasını gözunle gormen gerekiyor yoksa bu iş dışarıdan gorunduğu gibi kolay değil........Bence eğer bu işe yeni başladıysan hemen tamir kısımlarına pek dokunmamaya bak,,,yoksa telefonu susturabilirsin....Bunu senin için diyorum kardeş tekrar diyorum aklına bir şey gelmesin bu yazdıklarım seni rencide edecek gibi gelmesin sana çunku bende bu işe yeni başlarken az telefon bozmadım....ki hemen hemen herkesin başına gelebilecek bir olay bu çok dikkatli olman gerekir........Saygılar...:330: :330: :330: :330: :330: :330: :330: :330: :330: :330: :330: :330: :330:
uyarın için tşekürler.yalnız benim elektronik bilgim ve tamir tekniğim var yalnız bu mikro devrelerde biraz acamiyim.sadece entekrelerin sökülmesi tamamda takılması benim için problem oluyor.tabiki butür konular pratik gerekiyor yalnız pratikten önce teorik bir şekilde sizin gibi tecrübe sahibi olan ustalarda bilgi ve deneyim alırsak kendimizi daha iyi yetiştiririz.bana kısaca entekrenin takılmasının püf noktasını öğretirseniz ve kalıplamyı anlatırsanız benim için yeterli.
tolgahanbrs isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 23-04-2006, 01:23   #4
GSM Servisi

Alıntı:
uyarın için tşekürler.yalnız benim elektronik bilgim ve tamir tekniğim var yalnız bu mikro devrelerde biraz acamiyim.sadece entekrelerin sökülmesi tamamda takılması benim için problem oluyor.tabiki butür konular pratik gerekiyor yalnız pratikten önce teorik bir şekilde sizin gibi tecrübe sahibi olan ustalarda bilgi ve deneyim alırsak kendimizi daha iyi yetiştiririz.bana kısaca entekrenin takılmasının püf noktasını öğretirseniz ve kalıplamyı anlatırsanız benim için yeterli.

kardeş her ne kadar elektronik bilgin varsa bu cep telefonları olayı biraz farklı bende elektronikçiyim ve tam tamına 14 sene sony yetkili servisliği yağmış bir insanım....ve halende sony yetkili servisiyim yaklaşık 4 sene once cep telefonu piyasasına girdim ve oylece kendimi geliştirmeye başladım...Ama başka yerlerden yardım aldım...bilemediğim bir arıza olduğu zaman şehir dışına çıkar nerde telefoncu varsa bize yakın ona gider az çok ağzından bir şeyler kapmaya çalıştım...ama boylede olmadı...dışarıdan adam getirttim...ve herkesin odeyemiyeceği kadar para verdim adama bu mesleği oğrenmek için...Allah razı olsun adamda bana elinden geldiği kadar yardımcı oldu zaten entegreyi sökmesini,,takmasını ondan oğrendim...allah razı olsun oyle insanlardan..adam 5 sene ericsson firmasında çalışmış bir kişi idi...ve bendede 8 ay çalıştıktan sonra kendi memleketine gitti...Yani anlıyacağın başka birilerinin yardımı olmadan (gorsel olarak) bu işi yapmak biraz zor..ama elektronik bilgini kullanarak başkalarının 3-5 ayda oğrenebileceklerini sen 1 ayda oğrenebilirsin...daha avantajlısın.......entegre skme ve takma işlemleri için sana sadece sıvı lehim birde kalıp lazım olacak onları temin edersen az çok bu işi yapmaya bir adım atmış olursun....Ayrıca yeni mesleğindede başarılar dilerim.....Saygılar...:330: :330: :330: :330: :330: :330:
x-flash isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 23-04-2006, 01:41   #5
GSM Servisi

arkadaşım verdiğn bilgiler için sağol.bende tüm malzemelr mevcut.bana sıvı lehimle nasıl kalıp üzerinde entekreye bacak yapacağımızı anlatırsan.sevinirim
Eski 23-04-2006, 01:53   #6
GSM Servisi

Alıntı:
arkadaşım verdiğn bilgiler için sağol.bende tüm malzemelr mevcut.bana sıvı lehimle nasıl kalıp üzerinde entekreye bacak yapacağımızı anlatırsan.sevinirim

kardeş istersen once hurda bir borddan entegre sokumunden başlayalım...eline bir hurda bord alacan ve gozune kestirdiğin herhangi bir entegrenin altına hafif bir şekilde reçine surup ısıtıcıyla ısıtmaya başla dikkat et entegreye hafif bir şekilde dokun eğer entegre oynarsa onu yerinden kaldırabilirsin..ama entegre halen oynamıyorsa ısıtmaya devam..Neyse entegre oynamaya başladı ve sen hemen cımbızla entegreyi kaldırıyorsun kalem havya ile altındaki lehim bacaklarını guzelce uzerinden geçirip tiner ve fırça ile temizliyorsun temizledikten sonra entegrenin altına bez yada bir adet selpak mendil koyarak birde entegrenin uzerine ona gore kalıbı koyarak sıvı lehimini suruyorsun surdukten sonra tekrar selpak la yada parmağınla (hangisi ile daha iyi yapıyorsan) uzewrindeki sıvı lehim fazlalığını temizliyorsun ve temizledikten sonra ısıtmaya başlayabilirsin....entegre bacaklarının uzerindeki lehim tanecikleri oluşmaya başladığı an ısıtıcıyı çekip şoyle 10-15 sanıye bekleyip entegreyi kalıbından çıkarıyorsun ve takacağın yerede yabi bordun uzerine yuvasına bir punta gelecek şekilde reçine damlatıp o reçineyi sağa sola kalem havya ile eriterek entegreyi oturtacak hale getirdikten sonra entegreyi yerine yerleştirip ısıtmaya başlıyoruz ..yıne 15-20 sanıye ısı verdikten sonra zaten eğer entegre tam olarak duzgun oturtulmamışsa bile reçine sayesinde yuvasına tam olarak oturacaktır.......Vede hayırlı olsun....kolay gele.....Saygılar...:330: :330:
Eski 23-04-2006, 02:07   #7
GSM Servisi

verdiğin bigiler için sağol arkadaşım. yalnız bir iki sorum olacak,entekreyi kalıbın üzerine koyduğumuzda entekrenin sağa sola doğru kaymamısı yane deliklere doğru oturması için herhangi bir şey yapmak gerekiyormu birde borda entekrenin bacaklarını doğru bir şekilde lehimlediğimizi nasıl anlarız.bir de takarken bacaklar arası kısa devre olmazmı.
Eski 23-04-2006, 02:16   #8
GSM Servisi

Alıntı:
verdiğin bigiler için sağol arkadaşım. yalnız bir iki sorum olacak,entekreyi kalıbın üzerine koyduğumuzda entekrenin sağa sola doğru kaymamısı yane deliklere doğru oturması için herhangi bir şey yapmak gerekiyormu birde borda entekrenin bacaklarını doğru bir şekilde lehimlediğimizi nasıl anlarız.bir de takarken bacaklar arası kısa devre olmazmı.
Kardeş entegrenin sağa sola kayma işlemini sen ayarlıyacaksın...Zaten 1-2 defa söktün,,taktınmı alışacaksın birde entegrenin bacakları reçine sayesinde birbirine dokunmaz..Birde entegrenin bacaklarının borda tam olarak lehimlenip lehimlenmeme konusundada senin entegreyi kalıplama esnasında entegre bacaklarının duzgun olarak çıktığını hissettiğin an takarsın o zaman emin olabilirsin bacaklarının borda temas edip etmeme konusunda şupheye duşmezsin....zaten entegreyi kalıba soktuğun zaman lehimlemeden sonra daha kalıbı entegrenin uzerinden almadan maket bıçağıyla ezerinden geçir o zaman bacaklar eşit duruma gelebilir ....Maket bıçağıyla uzerinden geçtikten sonra tekrar ısı verirsin ...ve entegrenin bacaklarının eşit olarak çıktığını gorursun.....................
Eski 23-04-2006, 02:32   #9
GSM Servisi

arkadaşım entekreyi kalıplarken bez yada selpak kağıt mendili entekrenin ve kalıbın arasınamı koyacaz.koyorsak neden koyuyoruz.
Eski 23-04-2006, 02:57   #10
Banned

ALPERRONALDO Kullanıcısının Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2004
Mekan: forum sizin
Kan Grubum: A Rh+ Telefonum: olsun by

kalıp daha cabuk olması ve daha duzgun olması ıcın kardes genelde stıkır kulanılır kolay oluyor kalıbın kendı parcasını kulanırsan ısınması zor oldugu ıcın kalıp ıyı cıkmaya bılıyor o yuzden hurda bortlarda bıraz calıs saygılar
ALPERRONALDO isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 23-04-2006, 03:38   #11
GSM Servisi

Alıntı:
arkadaşım entekreyi kalıplarken bez yada selpak kağıt mendili entekrenin ve kalıbın arasınamı koyacaz.koyorsak neden koyuyoruz.

yok kardeş selpak mendili çalışma masasının uzerine selpak'ın uzerinede entegreyi,,,entegrenin uzerinede kalıbı koyacan.....Saygılar...
Eski 23-04-2006, 23:38   #12
GSM Servisi

arkadaşım verdiğin bilgiler için sana sonsuz teşekürlerimi iletiyorum.gayet faydalı bilgiler verdin bize umarım yeni başlayan her kes için bu bilgiler faydalı olur.
Eski 24-04-2006, 00:03   #13
Profesyonel Servis

bulent1975 Kullanıcısının Avatarı

Kan Grubum: A Rh+ Telefonum: NOKİA 6600

deneme yanılma yöntemi pratik yapacan bol bol önce kolay entegrelerden başla ben ilk başladımda enkolay kalıbıbile yapamıodum ama şimdi cx65 simens telefonun kalıbı 30 sn sürmüüo bolbol pratikk yap olur allah yardımcın olsun
bulent1975 isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 24-04-2006, 00:18   #14
Super Moderators

profes Kullanıcısının Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2004
Mekan: ANKARA
Kan Grubum: 0 Rh+ Telefonum: NOKİA N80

arkadaşlar yardımlarınız güzel..ama profesyonel tamirci arkadaşların karşı olduğu reçine olayını lütfen tekrar gözden geçirin..faydadan çok cihaza zarar vermektedir..
kendimden örnek vermemi isterseniz!! servisime kesinlikle reçine kullanılmış makinayı tamir için almıyorum...kaliteli bir flax tercih edin...
reçine için savunma yapan arkadaşlarımızda çıkıyor.. iş bitiminde bordu reçineden temizlediklerini söylüyorlar.. ben pratik olarak reçineyi temizleyen bir madde bulamadım!!!!ayrıca reçine çalışma masasınada bulaşarak pis bir çalışma ortamı yaratıyor... cımbızların ucunu yapışkan hale getirip minicik malzemelerin sökülme ve takılması esnasında büyük risk ve problemler ortaya çıkarıyor...
çatlak tamiri için kullanıldığındada ent.üzerindeki oluşan çatlak bölgelere girerek tekrar birleştirilme imkanını ortadan kaldırıyor..
eğer profesyonel birini dikkate almak isterseniz reçine hakkında söyleyeceklerim bunlar..
saygılar.....

profes isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 25-04-2006, 11:16   #15
GSM Servisi

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi profes
arkadaşlar yardımlarınız güzel..ama profesyonel tamirci arkadaşların karşı olduğu reçine olayını lütfen tekrar gözden geçirin..faydadan çok cihaza zarar vermektedir..
kendimden örnek vermemi isterseniz!! servisime kesinlikle reçine kullanılmış makinayı tamir için almıyorum...kaliteli bir flax tercih edin...
reçine için savunma yapan arkadaşlarımızda çıkıyor.. iş bitiminde bordu reçineden temizlediklerini söylüyorlar.. ben pratik olarak reçineyi temizleyen bir madde bulamadım!!!!ayrıca reçine çalışma masasınada bulaşarak pis bir çalışma ortamı yaratıyor... cımbızların ucunu yapışkan hale getirip minicik malzemelerin sökülme ve takılması esnasında büyük risk ve problemler ortaya çıkarıyor...
çatlak tamiri için kullanıldığındada ent.üzerindeki oluşan çatlak bölgelere girerek tekrar birleştirilme imkanını ortadan kaldırıyor..
eğer profesyonel birini dikkate almak isterseniz reçine hakkında söyleyeceklerim bunlar..
saygılar.....
kardeş seni çok iyi anlıyorum bu dediklerinede aynen katılıyorum ama reçineyi olçuyu kaçımayacak derecede surduğumuz zaman hiç bir problem olmuyor ben sökmuş olduğum entegrelerin altına reçine surup oyle takıyorum ve insan baktığı zaman reçine ilemi yoksa flux lamı takıldığını pek anlıyamıyor.....Saygılar...
Eski 25-04-2006, 11:18   #16
Banned

reçina kesınlıkle kımse kulanmasın
ALPERRONALDO isimli Üyemiz şuan sistemimize bağlı değildir. (Offline)   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 25-04-2006, 11:24   #17
GSM Servisi

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ALPERRONALDO
reçina kesınlıkle kımse kulanmasın
kardeş her ustanın ustalığı farklı kimi reçine kimiside flux kullanır ama onemli olan entegreyi takarken bordu mahvetmemek,,,,kimi reçine surerken bordun her tarafına bulaştırıyor,,,ondan dolayı reçine pek rağbet edilmiyor....Saygılar...
Eski 25-04-2006, 11:30   #18
Banned

valla kardes ben sımdı ye kadar ne sılıkonlu parcaları soktum taktım borda hıcbır zarar vermedım ama dedıgın gıbı hergez cıkıyor tamırcıyım dıye sonra mılettın yapamadıgı bıze gelıyor 10 dk olacakmakıne 1 gun 2 gun ugrastırıyor ınsanı
Eski 25-04-2006, 12:18   #19
GSM Servisi

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ALPERRONALDO
valla kardes ben sımdı ye kadar ne sılıkonlu parcaları soktum taktım borda hıcbır zarar vermedım ama dedıgın gıbı hergez cıkıyor tamırcıyım dıye sonra mılettın yapamadıgı bıze gelıyor 10 dk olacakmakıne 1 gun 2 gun ugrastırıyor ınsanı
ewet kardeş sende haklısın bazen 10 dakıkalık işler başka tamircilerin oynamasıyla 1-2 gunumuzu alabiliyor bu çok doğru...
Eski 25-04-2006, 22:00   #20
GSM Servisi

arkadaşlar bu konu hakkında bilgisi olan yada daha pratik bir yöntemle sökme ve takma,tamir teknik yöntemlerini kolay arıza bulma tekniğini daha iyi yapan arkadaşlar varsa, burda bilgelerini paylaşsınlar lütfen
Sponsored links

Bookmarks

Konu Araçları

Gönderme Kuralları